Bor du hos oss?

Kontakta gärna oss så hjälper vi dig att hitta vad du söker: info@finnvedsbostader.se

Om jag ändå fryser trots att lufttemperaturen är rätt?

Om jag ändå fryser trots att lufttemperaturen är rätt?

Då många av våra hus är äldre och har ett mer omodernt klimatskal är upplevelsetemperaturen lägre än vad termometern visar, rätt klädsel har därför stor betydelse. 
Clo är en måttenhet för hur värmande kläder är. Vanlig inomhusklädsel vintertid har 1,0 clo. Att vara naken motsvarar 0 clo. Eftersom den mesta energin lämnar vår kropp genom huden så spelar det stor roll vilka kläder du har på dig inomhus, den som är mer frusen av sig behöver kanske en extra tröja och ett par sockar. Kläderna producerar inte själva någon värme, men de hindrar värmen från att lämna kroppen. Med hjälp av clo (clothes) kan du räkna ut hur mycket kläder du behöver för att det ska kännas bra beroende på hur varmt eller kallt det är. 

För att uppleva det behagligt inomhus kan kläder motsvarande 1,0 clo behövas. Det motsvarar en person med underkläder (0,05 clo), strumpor (0,05clo), en t-shirt (0,10 clo), skjorta med lång ärm (0,25 clo), tröja 0,30 clo) och långbyxor 0,30 clo).
Så upplever du att 21 grader är för kallt kanske just du behöver en extra tröja på dig. 

Sedan finns det andra förhållanden som spelar in så klart, även aktivitetsnivå, lufthastighet och luftens fukthalt har ju inverkan på hur klimatet upplevs.