Aktuellt

Kontakta gärna oss så hjälper vi dig att hitta vad du söker: info@finnvedsbostader.se

Okt 05

Vad gäller för att hyra ut i andra hand?

Har du funderingar på att hyra ut din lägenhet i andra hand? Då är det viktigt att du vet vad som gäller så att du inte riskerar ditt hyreskontrakt.

Så vad räknas då som andrahandsuthyrning? Det är helt enkelt när du låter någon annan använda din lägenhet självständigt under en längre period. 

Vårt godkännande krävs alltid för att du ska få hyra ut din lägenhet i andra hand. Du ansöker om detta genom en blankett som ska fyllas i och lämnas in tillsammans med de bilagor som krävs. Det kan vara anställningsbevis om du tillfälligt ska arbeta på annan ort eller ett utdrag från folkbokföringen om du ska provbo med partner, du ser på blanketten vad det är för bilaga vi vill att du lämnar in. Från det att vi fått in en ansökan som är komplett med bilagor har vi en handläggningstid på ca 4-6 veckor. Det är därför viktigt att ansöka i god tid innan du vill att andrahandsuthyrningen ska börja.

Om din andrahandsansökan blir godkänd hos oss är det fritt fram att börja planera uthyrningen med din andrahandshyresgäst. Vi rekommenderar även att du skriver ett ordentligt andrahandskontrakt mellan dig och andrahandshyresgästen, det finns bra tips och mallar att hitta på internet. Det är viktigt att du känner ett förtroende för den du hyr ut till då det under hela uthyrningstiden kommer vara du som är ansvarig för att hyran betalas, om något händer med lägenheten och om din andrahandshyresgäst stör grannar. Skulle detta inte skötas kan vi komma att säga upp ditt hyreskontrakt, något vi helst vill undvika.

Hyran får inte vara högre än den du själv betalar

Tänk på att hyran som din andrahandshyresgäst betalar inte får vara högre än den du själv betalar till oss. Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15 procent på hyran. Du får bara ta betalt för de kostnader du själv har, det vill säga om el, bredband eller liknande ingår i hyran får du inte ta extra betalt för detta. Om du tar ut en högre hyra än vad du har rätt till kan du bli av med din lägenhet.

Hyr du ut din lägenhet utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du till och med böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och med 1 oktober 2019.

 

Du kan läsa mer om vad som gäller för andrahandsuthyrning här: