Aktuellt

Kontakta gärna oss så hjälper vi dig att hitta vad du söker: info@finnvedsbostader.se

Jan 20

75 år av trygga boenden för hela livet. 

När allmännyttan kom till Värnamo för 75 år sedan fanns det många bostäder där det var helt omöjligt att hålla en god hygien beroende på trångboddhet och dålig standard.

Det var inte ovanligt att stora familjer bodde i ett eller två rum och kök, med en enkel kokspis eller kamin som enda källa till värme och matlagning. Vatten fick hämtas ute i en brunn och sina behov fick man uträtta på utedasset.
Tvätten kokades i en gryta och klappades ren. Många tvättade och sköljde tvätten vid ån.
Vägglössanering var en nästintill daglig syssla för hälsovårdsförvaltningens personal.  

Mycket har hänt sedan dess och det är alltid lärorikt att tänka tillbaka på sin historia, visst är man också nyfiken på hur diskussionerna gick inför bildandet av Stiftelsen Värnamohus, dvs. det allmännyttiga bostadsbolaget där Finnvedsbostäder har sitt ursprung. Ryktet säger att det fanns flera motståndare både i Värnamo och i övriga delar av Sverige till allmännyttans bostadsbyggande.  

Nu 75 år senare kan vi se tillbaka på en rik historia med start i kvarteret Lyckan och Högaloft i Värnamo, och därefter många spännande nyproduktionsprojekt i både tätorten och i kransorterna. Vi kan idag stolt summera ett fastighetsbestånd på över 3 000 bostäder och lokaler.  

Finnvedsbostäder AB är ett allmännyttigt bostadsbolag som ska bidra till en fungerande bostadsmarknad. Finnvedbostäder ägs av Värnamo kommun med det huvudsakliga ändamålet att främja bostadsförsörjningen i kommunen, och är idag en verksamhet som ska bedrivas enligt affärsmässiga principer. I uppdraget ligger också att ha en strategiskt hållbar förvaltning och fastighetsutveckling för attraktiva boenden – både idag och imorgon.

2023 vill vi fira med våra hyresgäster, därför har vi valt att på flera olika vis under året fira detta så att så många hyresgäster som möjligt kan närvara på något sätt.